Sparta RSS

Sparta Rotterdam voetbalnieuws dagelijks voor jou verzameld!

De historie van Sparta Rotterdam

Sparta is op 1 april 1888 opgericht in de tuin van het huis van de familie Hartevelt Hoos, Oostvestplein 11 in Rotterdam. Na enkele eerdere besprekingen besluiten op deze Eerste Paasdag vijf jongens om een vereniging te starten voor het spelen van cricket met als naam Sparta. Drie jaar ervoor was een vereniging onder die naam geen lang leven beschoren geweest.

De jongens in de leeftijd van 13 tot 16 jaar komen uit gegoede families in Rotterdam dat in de tweede helft van de 19e eeuw een snel groeiende havenstad was geworden. De doorvoer van goederen naar en van het geïndustrialiseerde Duitse Ruhrgebied deed de bevolking van de stad groeien van 89.000 naar 320.000 inwoners. Dat waren voornamelijk arbeiders voor de haven, huizenbouw en industrie.

Het was echter de hogere en middenklasse die tijd en geld had om sport te beoefenen. Dat blijkt ook uit de eerste sport, cricket. De NRC van mei 1888 meldt al een overwinning van Sparta op Achilles met 45 runs.

In juli kregen de jonge Sparta-leden een voetbal cadeau van een van hun vaders en zij gingen ook deze sport beoefenen. Het terrein daarvoor was gelegen op het Noordereiland, westelijk van het Burgemeester Hoffmanplein. Daar oefenden zij alleen maar en speelden onderlinge partijtjes, wedstrijden tegen andere clubjes kwamen nog niet tot stand.

(Bron: sparta-rotterdam.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *